Konkurs Kulinarny "Smak Gościnności" 2016

II MIĘDZYNARODOWY KONKURS KULINARNY "SMAK GOŚCINNOŚCI" 2016
Z CHARSZNICKĄ KAPUSTĄ NA CZELE 

II edycja Międzynarodowego Konkursu Gastronomicznego "Smak Gościnności" Małopolskie Produkty Regionalne i Tradycyjne organizowanego przez Małopolską Szkołę Gościnności w Myślenicach odbyła się 15 kwietnia 2016r.

Tegorocznym tematem przewodnim konkursu była "charsznicka kapusta". Temat konkursu wybrany został nieprzypadkowo. Małopolska jest przecież regionem słynącym z tradycji i ustawicznych starań, by jakość i wartość produktów, które stanowią część bogactwa kulturowego małopolskich obszarów wiejskich stale rosła. Wyjątkowość kapusty charsznickiej, wytwarzanej na terenie całej gminy Charsznica, polega na tym, że podczas procesu jej kwaszenia do białej kapusty dodaje się jedynie sól. Dzięki tym dwóm składnikom proces fermentacji zachodzi w sposób samoczynny i naturalny, bez wykorzystywania sztucznych ulepszaczy czy konserwantów. Kapusta charsznicka jest więc jednym z tych tradycyjnych produktów regionalnych, które pomimo międzynarodowej sławy, wciąż warto promować.

Podczas finału II edycji konkursu swoją obecnością zaszczycili nas wyjątkowi goście, wśród których zaleźli się między innymi Jacek Soska – Radny Województwa Małopolskiego, Jan Żebrak – wójt Gminy Charsznica, Piotr Serafin – Dyrektor Agencji Rynku Rolnego w Krakowie Stanisław Bisztyga – Wiceprezes Zarządu Małopolskiej Agencji Rozwoju Regionalnego, prof. dr hab. Jacek Domagała – Prodziekan ds. Dydaktycznych i Studenckich Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, dr hab. inż. Agnieszka Filipiak-Florkiewicz – Prodziekan Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, Aniela Kamińska – starszy wizytator Kuratorium Oświaty w Krakowie , Jacek Szklarek – Prezes Slow Food Polska oraz dyrektorzy zaproszonych, partnerskich szkół. Ponadto w jury zasiedli szefowie kuchni znanych restauracji i hoteli, specjaliści kulinarni, a także osoby reprezentujące jednostki współpracujące z Małopolską Szkołą Gościnności.

Główna ideą Międzynarodowego Konkursu "Smak Gościnności" jest promowanie i kultywowanie regionalnych i tradycyjnych produktów Małopolski, ochrona kulinarnego dziedzictwa kulturowego, a co za tym idzie - pogłębianie wiedzy na temat produktów regionalnych i tradycyjnych. Ponadto uczniowie mają okazję do rozwijania swoich zainteresowań zawodowych, pobudzania kreatywności i pomysłowości oraz indywidualnej oceny swoich umiejętności, a wszystko to w duchu mobilizującej rywalizacji.
„Udział w konkursie daje uczestnikom możliwość poszerzenia kulinarnych horyzontów oraz wyłonienie ukrytych talentów w dziedzinie sztuki kulinarnej. Jest to też świetna okazja do integracji szkół o tym samym profilu kształcenia” – mówi dyrektor Jerzy Niedenthal.

W tegorocznej edycji konkursu udział wzięło 14 drużyn z Polski, Węgier, Austrii i Ukrainy. Młodzi i utalentowani kucharze z różnych stron Europy przez kilka godzin zmagali się z przygotowaniem konkursowego dania. Rywalizacja była wyjątkowo zacięta, a jury stanęło przed trudną do podjęcia decyzją. Komisja konkursowa reprezentowana przez jury techniczne (Piotr Papież - szef kuchni Farutex Bidvest, Marcin Świder- szef kuchni Unilever, Damian Wajda - szef kuchni Salina Restaurant, Paweł Wojtyga - szef kuchni KSR - jury techniczne) oraz jury degustacyjne (Marcin Dudek - szef kuchni Q Hotel, Jan Żebrak - wójt gminy Charsznica, Szymon Kohut - Krakowska Szkoła Restauratorów, Piotr Sendor - Agencja Rynku Rolnego, Jacek Szklarek – Prezes Slow Food) pierwsze miejsce przyznała Kacprowi Serafińczukowi i Dominikowi Błażejewskiemu z Zespołu Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Gdańsku, miejsce drugie wywalczyli Emil Guzik i Mateusz Ulman z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie, a miejsce trzecie przypadło w udziale Małgorzacie Skierce i Sebastianowi Szostakowi z Powiatowego Zespołu Szkół nr 1 w Kościerzynie.

W trakcie trwania finału, oprócz gwarantowanych emocji związanych z oczekiwaniem na ogłoszenie najlepszych drużyn, organizatorzy zapewnili moc atrakcji - między innymi koncert chóru z Węgier, pokaz mistrza BBQ, pokaz baristyczny, barmański, a także sushi.

Wyróżnienie w II Międzynarodowym Konkursie Kulinarnym „Smak Gościnności” 2016 wiązało się nie tylko ze spełnieniem ambicji i uznaniem talentu kulinarnego przez autorytety świata kuchni, ale również z wyjątkowo bogatymi nagrodami ufundowanymi przez partnerów i sponsorów konkursu. Wartość nagród przyznanych za pierwsze miejsce wynosiła blisko 20 tys. złotych. Nie byłoby to możliwe gdyby nie wsparcie partnerów i sponsorów, za które serdecznie dziękujemy – dodaje Justyna Jajko, wicedyrektor ds. promocji i rozwoju szkoły.

Ponadto wręczone zostały nagrody specjalne od Wójta Gminy Charsznica dla grup zagranicznych – pobyt na Dniach Kapusty oraz cenne nagrody rzeczowe dla wyróżnionych przez niego szkół. Dodatkowo Radny Woj. Małopolskiego Jacek Soska przygotował wyjątkowo na tę okazję puchary, które zostały wręczone wybranym zespołom, w tym także naszym rodzimym drużynom.

II edycja konkursu zorganizowana została przez Małopolską Szkołę Gościnności we współpracy z Gminą Charsznica. Patronat honorowy nad wydarzeniem sprawował Marszałek Województwa Małopolskiego, Małopolski Kurator Oświaty oraz Rektor Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Patronat medialny to między innymi TVP 3, miesięcznik "Przegląd Gastronomiczny", Dziennik Polski oraz platforma gastronomiczna papaja.pl. Wydarzenie wsparły również firmy: wiodący dystrybutor żywności HoReCa- Farutex Bidvest Polska; marka przypraw Prymat, Bahlsen słynący z wypieków; Unilever Food Solutions budujący takie międzynarodowe marki jak m. in. Knorr, Hellmann's i Lipton, przedsiębiorstwo produkcyjne "SOKOŁÓW" S.A, Agencja Rynku Rolnego, KSR, Catering & BBQ by Adam Bieńko oraz Salina Restaurant.

Serdeczne podziękowania należą się wszystkim nauczycielom i uczniom zaangażowanym w wydarzenie – bez nich ten sukces nie byłby możliwy! – podkreśla dyrekcja szkoły.

 

DO POBRANIA:
ranking drużyn konkursowych

Zdjęcia: Dawid Zadora, Mikołaj Barlik

Dodała AK
18.04.2016


PROGRAM

II MIĘDZYNARODOWEGO KONKURSU KULINARNEGO
SMAK GOŚCINNOŚCI 2016

 

14 kwietnia 2016 r. (czwartek )

godz. 9.00 – 15.30

Możliwość zabezpieczenia surowców i eksponatów - Pracownie gastronomiczne ZSP MSG / osoba odpowiedzialna – mgr Anna Stasik

 

Zakwaterowanie uczestników i opiekunów w Internacie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Małopolska Szkoła Gościnności

godz. 18.00

Kolacja dla uczniów i opiekunów mieszkających w internacie w stołówce szkolnej

15 kwietnia 2016 r. (piątek)

godz. 7.00- 7 30

Śniadanie dla uczestników i opiekunów mieszkających internacie w stołówce szkolnej

godz. 8.00 – 8 45

Rejestracja uczestników konkursu - przy wejściu głównym budynku szkoły . Przejście do pracowni gastronomicznych.

godz. 9. 00 – 9.30

Powitanie opiekunów i uczestników konkursu w pracowniach gastronomicznych , losowanie stanowisk.

godz. 9.30 – 10.00

Instruktaż stanowiskowy dla uczestników konkursu.
Zwiedzanie szkoły dla opiekunów uczestników

godz. 10.00 12.00

Realizacja zadań konkursowych przez uczestników

godz. 10.00 – 10 40

Przerwa kawowa dla opiekunów konkursu – sala konferencyjna

godz. 10.45– 11.30

Koncert chóru szkoły z Węgier w auli szkolnej .

godz. 11.35– 12.25

Pokazy dla opiekunów i zaproszonych Gości w stołówce szkolnej .

godz. 12.30 – 13.50

Przejście uczestników i opiekunów do restauracji - poczęstunek dla uczniów i opiekunów , pokaz barmański w restauracji Stara Kotłownia

godz. 14.00

Zakończenie konkursu , wręczenie nagród w auli szkolnej

 Dodatkowych informacji udziela kierownik kształcenia praktycznego Jolanta Turek ,
tel. 012-
272 04 24. wew 109 lub 60837978

 


 REGULAMIN
II Międzynarodowego Konkursu Kulinarnego

 SMAK GOŚCINNOŚCI 2016

 Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych
Małopolska Szkoła Gościnności
w Myślenicach
15 kwietnia 2016

 

Terminy i miejsce konkursu:
I etap konkursu – eliminacje szkolne
II etap konkursu – Potwierdzenie uczestnictwa w konkursie, nadsyłanie propozycji potraw i składu zespołów konkursowych do 15 marca 2016 roku
III etap konkursu – finał 15 kwietnia 2016 roku w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych Małopolska Szkoła Gościnności im. Tytusa Chałubińskiego w Myślenicach, ul. Zdrojowa 18, 32 – 400 Myślenice

 

1. Założenia ogólne

 

a) organizatorem SMAKU GOŚCINNOŚCI 2016 - II Międzynarodowego Konkursu Kulinarnego jest Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Małopolska Szkoła Gościnności im. Tytusa Chałubińskiego w Myślenicach,
b) patronat honorowy nad konkursem sprawuje – Marszałek Województwa Małopolskiego, Rektor Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
c) partnerem konkursu jest Gmina Charsznica
d) firmami wspierającymi konkurs są: Farutex Bidvest Polska, Bahlsen, Sokołów oraz Unilever
e) patronat medialny: Przegląd Gastronomiczny, Dziennik Polski i papaja.pl
f) celem konkursu jest:

 

    • promowanie i kultywowanie regionalnych i tradycyjnych produktów Małopolski,
    • ochrona kulinarnego dziedzictwa kulturowego,
    • pogłębianie wiedzy na temat produktów regionalnych i tradycyjnych,
    • rozwijanie zawodowych zainteresowań uczniów,
    • dokonywanie oceny własnych umiejętności zawodowych,
    • propagowanie różnorodności potraw oraz tradycji kulinarnych,
    • integracja szkół o tym samym profilu kształcenia,
    • umacnianie współpracy z placówkami szkolenia praktycznego,
    • umacnianie współpracy między firmami związanymi z gastronomią i szkołami,
    • rozbudzanie pomysłowości, inicjatywy i kreatywności,
    • wyrabianie poczucia estetyki i piękna,

 

g) temat przewodni konkursu w roku 2016: „Charsznicka Kapusta”.

 

Małopolska jest regionem, w którym wciąż dużą wagę przywiązuje się do tradycji. To tutaj nadal żywe są zwyczaje ludowe, zachowały się stare odmiany roślin i rasy zwierząt, a żywność wytwarzana jest tradycyjnymi metodami. Województwo Małopolskie poszukuje możliwości podniesienia wartości tych produktów, które przyczyniają się do stworzenia różnorodności i stanowią część bogactwa kulturowego małopolskich obszarów wiejskich.

 

Kapusta Charsznicka
Kapusta kwaszona produkowana jest na terenie całej gminy w 18 wioskach: Charsznica, Chodów, Chodowiec, Ciszowice, Dąbrowiec, Jelcza, Marcinkowice, Miechów-Charsznica, Podlesice, Pogwizdów, Swojczany, Szarkówka, Tczyca, Uniejów-Kolonia, Uniejów-Parcela, Uniejów-Rędziny, Wierzbie, Witowie.
Surowcem wykorzystywanym do produkcji charsznickiej kapusty kwaszonej jest kapusta biała głowiasta, wyhodowana w gospodarstwach miejscowych rolników, u których jest również kwaszona. Przygotowanie surowca do kwaszenia kapusty, czyli uprawa kapusty białej głowiastej, nie zmieniło się od lat, począwszy od przygotowania rozsady, jej pielęgnacji, a skończywszy na technologii ręcznego zbioru. W latach siedemdziesiątych rozsadę kapusty rolnicy hodowali we własnych gospodarstwach, a jej zbiór przebiegał ręcznie. Charsznicka kapusta kwaszona docierała nie tylko do sąsiednich województw, ale również poza granice kraju. Międzynarodową sławę zdobyła w Czechosłowacji, Związku Radzieckim, NRD i innych krajach. 
Proces kwaszenia nie zmienił się od pokoleń, tradycja i doświadczenia przekazywane z ojca na syna gwarantują wspaniałą jakość. Wykorzystywana w procesie kwaszenia sól stanowi jedyny dodatek, przez co proces fermentacji zachodzi w sposób samoczynny i naturalny bez wykorzystania sztucznych ulepszaczy czy konserwantów.

 

2. Warunki uczestnictwa

 

a) konkurs jest przeznaczony dla uczniów klas zasadniczych szkół zawodowych i technikum o profilu gastronomicznym, uczących się w zawodach:
    - zasadnicza szkoła zawodowa - kucharz,
    - kelner,
    - technik żywienia i usług gastronomicznych,
b) uczniowie powinni być zgłaszani do konkursu przez swoich nauczycieli
Każda szkoła biorąca udział w konkursie może zgłosić zespół złożony z 2 uczestników.
c) warunkiem przystąpienia do konkursu jest nadesłanie „Karty zgłoszenia" oraz oświadczenia o zgodzie na publikacje wizerunku(załącznik nr 1)
d) „Propozycji kulinarnej” (załącznik nr 2),

 

3. Przebieg konkursu
Konkurs podzielony jest na trzy etapy:
I etap – eliminacje szkolne (wewnętrzne) będą przeprowadzone w szkołach (termin wyznacza szkoła). Organizator konkursu pozostawia dowolność poszczególnym szkołom w wyłanianiu uczestników konkursu.
II etap – zgłoszenie pisemne uczestnictwa w konkursie do 15 marca 2016 roku.

Każdy wyłoniony zespół powinien opracować i przesłać w zamkniętej kopercie opatrzonej napisem -
Smak Gościnności 2016- na adres organizatora Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Małopolska Szkoła Gościnności
ul. Zdrojowa 18, 32-400 Myślenice zgodnie z tematem konkursu:
* kartę zgłoszenia, oświadczenie o zgodzie na publikację wizerunku (załącznik nr 1),
* propozycję kulinarną (załącznik nr 2),

 

Ponadto każdy zespól powinien przygotować krótką (5-minutową) prezentację ustną na temat sporządzanej potrawy, np. skąd zaczerpnięto inspirację lub recepturę, czy modyfikowano ją, w jaki sposób, dlaczego wybrano taki przepis, czym się kierowano. Uczestnicy będą prezentowali się przed jury konkursowym .

 

III etap – finał, wykonanie potraw konkursowych i prezentacja – etap przeprowadzony zostanie w pracowniach gastronomicznych w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych - Małopolska Szkoła Gościnności im. Tytusa Chałubińskiego
w Myślenicach, ul. Zdrojowa 18, 32 – 400 Myślenice.

 

4. Przebieg konkursu
a) przed rozpoczęciem odbędzie się instruktaż wstępny dla uczestników,
b) uczestnicy finału powinni posiadać aktualne książeczki zdrowia oraz strój ochronny zgodny z wymogami higieny,
c) do wykonania prac konkursowych udostępnione będą szkolne pracownie gastronomiczne,
d) organizator zapewnia następujące urządzenia i sprzęt potrzebny do wykonania zadań konkursowych: kuchenki gazowe dwupalnikowe – 2 sztuki, zlewozmywak z ciepłą i zimną wodą, blat roboczy długości ok. 1 metra oraz drobny sprzęt niezbędny do przygotowania potrawy tzn. noże, deski, patelnie, garnki o różnej pojemności, wałki, tłuczki do mięsa, pierścienie cukierniczo-kucharskie, maty silikonowe itp. Dodatkowo do dyspozycji uczestników w każdej pracowni dostępne są: piece konwekcyjno-parowe – 3 szt., kuchenki mikrofalowe – 1 szt., maszynki do mielenia mięsa - 3 szt., blendery – 1 szt., palniki do karmelizowania i przypiekania – 2 szt., ubijarki cukiernicze – 1 szt., miksery ręczne – 3 szt., płyta grillowa – 1 szt., lodówki, zamrażarki. Dla dwóch pracowni dostępne są: zamrażarka szokowa – 1 szt. oraz wózek do flambirowania – 1 szt.,
e) uczestnicy powinni przywieźć ze sobą talerze, patery, półmiski etc. niezbędne do prezentacji i podania przygotowanych potraw. Regulamin dopuszcza również wykorzystanie przez uczestników przywiezionych ze sobą drobnych sprzętów kuchennych np. noży, wykrawaczy, narzędzi do carvingu etc.,
f) uczestnicy konkursu kulinarnego będą mogli zająć stanowisko konkursowe 5 minut przed rozpoczęciem pracy w celu rozłożenia drobnego sprzętu oraz produktów i zaznajomienia się z wyposażaniem stanowiska pracy,
g) uczestnicy finału mają za zadanie wykonać samodzielnie dwie potrawy:
zakąskę zimną lub gorącą,
danie zasadnicze,
w każdym daniu, uczestnicy konkursu są zobowiązani wykorzystać składnik stanowiący temat przewodni konkursu: kapustę Charsznicką
h) czas na wykonanie potraw wynosi 120 min.,
i) każdy zespół wykonuje 3 porcje przystawki i 3 porcje dania zasadniczego
(jedną porcję ocenia komisja, jedna pozostaje do zaprezentowania na stole ogólnym, natomiast ostatnia pozostaje dla uczestnika), uczestnicy startujący w konkursie, zapewniają sobie na koszt własny niezbędne surowce.
j) nie dopuszcza się korzystania z przygotowanych wcześniej półproduktów, sztucznych przygotowanych wcześniej dekoracji i dodatków, gotowych sosów (fond, majonez, ketchup dopuszczalne jako podstawa), przygotowanych wcześniej potraw lub ich elementów, gotowych farszów, uformowanych wcześniej elementów mięsa, warzyw i ciast.

5. Ocenianie prac Konkursowych

a) nad prawidłowością przebiegu konkursu kulinarnego czuwać będzie profesjonalne jury, powołane przez organizatora,
b) konkurs kulinarny będzie oceniany przez 2 niezależne składy jury/techniczne i degustacyjne/, łączny wynik jury wyłoni zwycięskie ekipy
c) kryteria oceny:

 

ocena jury technicznego (0 - 50 pkt.) obejmuje:
- wybór potrawy (5 pkt.),
- ocena receptury (5 pkt.),
- dobór składników (5 pkt.),
- organizacja stanowiska i organizacja pracy (10 pkt.),
- zasady bhp (5 pkt.),
- dobór technik i metod wykonania (10 pkt.),
- właściwe wykorzystanie czasu pracy (10 pkt.).

 

ocena jury degustacyjnego (0 - 50 pkt.) obejmuje:
- kompozycja potrawy (10 pkt.),
- sposób wydania potrawy (10 pkt.),
- kreatywność (15 pkt.),
- ocena organoleptyczna - smak, zapach, wygląd (15 pkt.).

 

Maksymalna ilość punktów za 2 potrawy – 100 pkt.

 

6. Nagrody
a) za zajęcie I, II i III miejsca w konkursie uczestnik otrzymuje dyplom oraz nagrodę , a Szkoła którą reprezentuje – puchar „Smak Gościnności 2016
Organizator zastrzega sobie prawo przyznania dodatkowych nagród.

 

7. Postanowienia końcowe
a) za organizację i przebieg konkursu odpowiada organizator,
b) komisja konkursowa powołana przez organizatora zapewnia prawidłowy przebieg konkursu oraz obiektywizm oceniania jego wyniku,
c) wyniki konkursu zatwierdzone przez komisję konkursową są ostateczne,
d) zgłoszenia należy nadsyłać na adres organizatora: Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych - Małopolska Szkoła Gościnności – o zakwalifikowaniu się do konkursu decyduje kolejność zgłoszeń,
e) organizator konkursu nie ponosi odpowiedzialności za sprzęt, naczynia i rzeczy osobiste uczestników i opiekunów,
f) organizator konkursu zastrzega sobie prawo do publikacji danych osobowych uczestników konkursu, nazw potraw i ich receptur, a także zdjęć wykonywanych podczas konkursu, w tym zdjęć osób i prac konkursowych niezależnie od zajętego miejsca.

 

DO POBRANIA:

Regulamin Konkursu Smak Gościnności 2016
Załącznik nr 1
Załącznik nr 2
Geschmack der Gastfreundlichkeit 2016 - Regeln


Partnerzy i sponorzy

 

 

zsp.edu.pl